Shop
Artikel Blog Cara Buat Coklat

Daripada koko menjadi coklat

Daripada koko menjadi coklat

Proses menghasilkan coklat adalah rumit dan mengambil masa yang panjang. Coklat dihasilkan apabila likur koko, lemak koko, gula dan susu dicampur.

Coklat dihasilkan melalui tiga peringkat pemprosesan iaitu pengadunan, penghalusan dan canching. Proses conching ialah proses pengadunan likur coklat secara berterusan selama kira-kira 24 jam pada suhu antara 50°C hingga 65°C.

Likur coklat atau couverture yang dihasilkan akan digunakan untuk membuat coklat, coklat salutan dan hasil-hasil coklat yang lain.

Terdapat berbagai-bagai jenis coklat seperti coklat susu, coklat pahit dan coklat putih. Coklat memerlukan penyimpanan yang teratur dan sempurna. Jika disimpan dalam suhu yang melebihi 25°C ia akan cair dan rosak.

Coklat Susu Coklat Pahit Coklat Putih
 • Likur koko
 • Gula
 • Susu
 • Lemak
 • Likur Koko
 • Gula
 • Lemak
  Koko
 • Lemak Koko
 • Gula
 • Susu

Peringkat-peringkat Pembuatan Coklat

1. Pengadungan

Proses pembuatan coklat bermula dengan mengadunkan likur koko, gula, susu dan sebahagian lemak koko selama kira-kira 5 minit pada suhu 45°C.

2. Penghalusan

Likur coklat yang dihasilkan seterusnya dikisar untuk menghaluskan saiz partikelnya kepada 15 hingga 30µm. Proses ini adalah bertujuan untuk mendapatkan tekstur coklat yang lembut dan berkualiti tinggi.

3. Conching

Proses conching adalah pengadunan likur coklat secara berterusan selama kira-kira 24 jam pada suhu antara 50°C hingga 65°C. Proses ini penting. Ketika inilah perisa coklat akan terbentuk, sementara perisa yang tidak dikehendaki seperti asid dalam koko akan terpeluwap. Kandungan air akan dikurangkan kepada kurang daripada 1%. Di samping itu, proses conching ini akan menyebatikan lagi adunan coklat. Pada peringkat ini juga sedikit lesitin iaitu sejenis bahan pengemulasi dicampurkan dan sedikit serbuk vanila serta garam ditambah untuk menambahkan lagi perisa coklat.

4. Tempering / Pendinginan

Coklar cair perlu didinginkan terlebih dahulu sebelum ia boleh digunakan untuk menghasilkan coklat siap. Proses pendinginan ini dinamakan tempering. Suhu pendinginan bergantung kepada jenis coklat yang digunakan iaitu 32°C hingga 34°C bagi coklat kosong, 28°C hingga 30°C bagi coklat susu dan coklat putih. Proses ini penting untuk menghasilkan kualiti coklat yang baik seperti permukaan yang berkilat, tidak mudah cair, tahan lama dan rangup. Di samping itu, proses ini juga akan memudahkan proses pembuatan coklat. Ini akan membuatkan coklat cepat beku apabila disejukkan dan mudah dikeluarkan daripada acuan.

5. Penghasilan Coklat

Coklat yang telah didinginkan sedia untuk digunakan untuk menghasilkan blok coklat couverture, coklat acuan yang terdiri daripada coklat kepingan dan coklat berinti serta coklat bersalut.

Carta Pembuatan Coklat

Share
Tagged: , , ,

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge